Jdi na obsah Jdi na menu

Pohlednice z Krakova - rok 1915

Od mé vzdálené příbuzné mám její vzpomínku na dědečka Antonína Václavoviče (1890-1971) z Týnce na Břeclavsku a jeho účast v 1. světové válce. Památkou byla jeho fotografie v uniformě se známým ze Staré Břeclavi, zaslaná jako pohlednice v roce 1915. 

K pohlednici uschované od roku 1971 jsem se vrátila až letos, kdy se objevilo víc informací v souvislosti s výročím začátku války.

 

 

Na fotografii pořízené na Velký pátek v roce 1915 je vlevo můj dědeček Antonín Václavovič  a vpravo Antonín Novotný. Byl asi zdravotník v K.u.K.Festtungsspital N. 3 in Krakau - podle razítka. Pohlednice byla zaslána polní poštou 14. 4. 15 (1915) č. 186.

 

Adresátem je Tomáš Tichý, zedník ve Staré Břeclavi č. 9. Pohlednici poslal Antonín Novotný ze Staré Břeclavi (nyní součást Břeclavi). Tomáš Tichý byl asi jeho kmotrem u biřmování.

Text: Milý Kmotře. Přijmi srdečný pozdrav a zároveň ti děkuji za lístek s kterim jsem se velmi potěšil. S Laubem V. a Polešovským jsem už asi 14 dnú nebyl tak nevím jsou-li ještě tu anebo ne s Kubíkem a s Trechů jsem byl v pondělí tam kde je Trecha je také Tonda Surovík i pár Hruščanů ( z obce Hrušky) i Trechův bratr v neděli že příjdů  ke mě. Ještě tě i tvou rodinu zdraví kmotr Tonek pozdravuj našich domů.

Na okrajích je připsán pro mě důležitý údaj:

Pozdrav od T.Václavoviča byl tu právě před svátky a tak sme vypadaly na Velký pátek.

 

Kasárny - pevnost  v Krakově, postavilo Rakousko- Uhersko  v roce 1870.  Jak vypadal tehdejší Krakov ukazují fotografie: http://www.smirice.eu/rakousko/krakov.htm

 

Kdo byl pisatel, jsem zjistila z matrik. Antonín Novotný se narodil 14.6.1883 ve Staré Břeclavi č. 175 domkáři Michalu Novotnému a jeho manželce Anně, r. Bártková. Kmotrem byl Antonín Hauk s manželkou. U křtu Antonína je v matrice připsáno, zemřel v Břeclavi 5. 9. 1951.

Antonín Novotný se oženil 1. 2. 1908 v Břeclavi se stejně starou Martou Balgovou, služebnou ve Staré Břeclavi, dcerou Michala Balgy z Tvrdonic. Antonín Novotný byl vyučený zedník, ale pracoval jako dělník ve skladu na dráze, byl vojín v záloze císařsko k. pěšího pluku zemské obrany č. 25. Jestli byl v roce 1915 již otcem dětí nelze zjistit, matrika křtů pro Starou Břeclav není ještě v MZA.

Kdo byli vojáci, o kterých píše? Kubík je časté příjmení  v Břeclavi, Laubovi přišli do Břeclavi za prací ze Tří Studní na Vysočině, Trechovi jsou všichni původem z Hrušek.

Antonín Novotný se z války vrátil, ale  jeho mladší bratr Michal, narozený 7.9.1885 byl podle údajů databáze VHA prohlášen za mrtvého, protože byl od listopadu 1914 nezvěstný (jsou zde dva zápisy k jeho osobě, druhý zápis udává prosinec 1914). Jako bojiště se uvádí severní fronta - ruské bojiště.

 

Pobyt dědečka Antonína Václavoviče v Krakově o Velikonocích 1915, jeho účast v bojích na Piavě, ale nechtěl nikdy vyprávět žádné podrobnosti, jsou jediné důkazy o průběhu jeho vojenské služby. V listopadu 1916 se oženil v Prušánkách s Marií, dcerou kováře Aloise Čupra. Dostal dovolenou? Ale asi se hned na frontu nevrátil, protože můj otec se narodil v říjnu 1917. Kde se zdržoval dědeček před 15. - 23. 6. 1918, kdy probíhaly boje na Piavě, už nezjistíme. Ale šťastně se z války vrátil a měl ještě čtyři další děti.

Zjistit víc o vojenské službě se mně v roce 2004 ve VÚA v Praze nepodařilo, kmenové listy vojáků ročníků 1887 - 1900  byly skartovány.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jaroslav Václavovič - Náš děda

7. 7. 2020 23:23

Váš dědeček byl nejstarším synem Antonína V a jeho jmenovcem. Já jsem syn jeho druhého syna Aloise (1919-2003). Bydlím v Praze a je mi 70 let. Mám ještě mladšího bratra Milana (1954).

Milan Šefčík - Re: Náš děda

7. 7. 2020 23:33

Zdravím Vás,
děkuji za vzkaz. Já nejsem pravnuk A. Vaclavovice. Tento článek jsem zde vložil od mé vzdálené příbuzné, která tuto vzpomínku a další texty zde sepsala pro všechny, kdo mají zájem o historii našich rodů. Jsem spíš zprostředkovatel. Děkuji Milan Šefčík