Jdi na obsah Jdi na menu

Hledáme hrob Josefa Šefčíka + 20. 2. 1933 Ivančice

Hledáme hrob Josefa Šefčíka, který byl 23. 2. 1933 pohřben v Ivančicích. O této události je psáno i na internetu, Zdroj: http://www.ivancice.cz/historie-pochodyhladu.php.

 

Kniha hrobových míst č. III. zmizela. V OA Rajhrad a na  MÚ v Ivančicích nic nemají. Zkoušeli jsme i místní Farní úřad. Zde tedy pomůže snad někdo z rodáků města Ivančic?

 

Cituji: Přes značné napětí byl klid zachován i 23. února, kdy byl na ivančickém hřbitově pohřben horník Ševčík, jehož stávkující horníci ubili, protože chodil do práce. Na ulicích a nárožích města se tehdy objevily plakáty vydané okresním úřadem, vyzývající ke klidu a zakazující shromažďování. Stávka pracovníků rosicko - oslavanského uhelného revíru byla ukončena po dvanácti měsících v únoru 1933. Stávkující horníci v ní nedosáhli svých požadavků "a výsledek pro hornictvo jediný - jen strádání po dobu stávky a mnohým pak výpověď z práce a vstup do řad nezaměstnaných" (vzpomínka horníka Antonína Procházky z Ivančic, pracoval na dole Kukla).

Zdroj: Ivančice dějiny města zpracoval: Ing. Bohumil Smutný

 

Podle nalezených písemností v MZA Brno se tragické události dne 20. 2. 1933 účastnil i další občan Mutěnic a příbuzný hledaného JŠ - Jaroslav Brablc nar. *27. 1. 1914 č. p. 268, syn Matouše Brablce a Juliány, roz. Ševčíkové.

 

Jaroslav Brablc si dne 18. 4. 1938 vzal v Dubňanech Marii Geršlovou. Jaroslav byl taktéž přepaden společně s JŠ, ale stačil se ukrýt.

 

(Dále bylo zjištěno, že Jaroslav měl sestry - Marii *8. 12. 1919, která byla oddána v Mutěnicích s Janem Prčíkem dne 25. 11. 1940 a sestra Anastasia, která byla v Mutěnicích dne 23. 11. 1948 oddána s Janem Rathouským).

 

Více informací o ROSICKO-OSLAVANSKÉ STÁVCE HORNÍKŮ naleznete na: http://is.muni.cz/th/79724/ff_b/Tomas_bakalarska_prace.txt

 

Budeme vděčni za jakékoli informace! Děkujeme, MŠ.

js-nova-----retus.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zobrazená fotografie byla pořízena 24 hodin před tragédií.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář